Onze activiteiten

 
 

Lessen

Podiumbeesten_patterns_lessen.jpg

Podiumbeesten verzorgt lessenreeksen in podiumkunsten. Dat wil zeggen: theater, dans en expressie. De omvang kan variëren van 1 workshop tot een half jaar wekelijks les, en alles er tussenin.

We sluiten graag aan bij onderwerpen uit wereldoriëntatie, taal of thematisch onderwijs. Op die manier worden de lessen op maat vormgegeven. Zo kunnen leerdoelen uit de klas en uit het spellokaal elkaar versterken. Voor ons een kleine moeite, voor kinderen een grote winst aan betekenis.

We werken met inspirerende materialen zoals kostuum, rekwisieten en opdrachtkaartjes. 

De lessen kunnen toewerken naar een presentatie, maandsluiting of voorstelling voor ouders. 

Om te zorgen voor een doorgaande lijn van groep 1-2 tot groep 8, volgt de lesinhoud een opbouw van technieken en vaardigheden. Hieronder een greep uit deze doorgaande lijn:

Groep 1-2

Stimuleren en structureren van de fantasie. De vakdocent nodigt uit om op avontuur te gaan en speelt zelf veel mee. Ontdekken van nieuwe bewegings-mogelijkheden. Muziek inspireert beweging. Samen doen en reageren op elkaar. 

Groep 5-6

Dramatisch inzicht in personage en verhaal opbouw. Theatrale vormen uitproberen zoals verteltheater, mime, schaduw- en poppenspel. Feedback geven aan elkaar. Publieksbewustzijn en ruimtelijk bewustzijn ontwikkelen. Uitdrukking geven aan emoties. Verschillende rollen binnen maakprocessen uitproberen, zoals regisseur en speler/danser. Improviseren. 

Groep 3-4

Korte presentaties maken. Samen tot resultaat komen. Kennis maken met materialen zoals rekwisieten en kostuum. Spelen vanuit de eigen fantasie. Verhalen vertellen in stilstaande beelden. Experimenteren met de mogelijkheden van fysiek, stem en mimiek.  

Groep 7-8

Vrijheid, eigenheid en spelplezier vasthouden in een veilige werksfeer. Reflecteren op menselijk gedrag en uitingsvormen. Theater en dans in andere culturen. Herhaalbaar materiaal maken en aanscherpen. Presentatie vaardigheden. Accepteren van de spelimpulsen van je tegenspeler. Werken met theaterteksten. Humor en absurdisme. 

Onze portfolio staat vol met eerdere lessen.

Neem vooral een kijkje!

 

 

Projecten

Podiumbeesten_patterns_projecten.jpg

Onze specialiteit is het ontwerpen van projecten die naadloos aansluiten op de specifieke context van een school. Dat kan veel kanten op gaan. Zoals een cultuur-week waarin kunst centraal staat voor de hele school, of bijvoorbeeld een kunst project voor groep 7 dat aansluit bij de Prehistorie. Samen een project vormgeven gaat zo:

Ontwikkeling

In samenwerking met de school komen we tot de mooiste resultaten. Ons doel is werk uit handen te nemen, en tegelijkertijd te putten uit de leuke ideeën die de school heeft.

In overleg stellen we samen vast wat de gewenste kaders zijn. We zetten onze eigen creativiteit in en verrassen met nieuwe mogelijkheden. We kunnen daarbij een breed scala aan podiumkunsten inzetten zoals theater, muziek, zang en dans maar ook kostuum ontwerp of digitale media.

Uitvoering

Podiumbeesten heeft een breed netwerk van vakdocenten met uiteenlopende expertise en veel onderwijservaring, waar we uit putten voor de uitvoering van de projecten. We stellen een team samen dat goed aansluit bij het project en bij de vraag van de school. Vaak sluit een project af met een voorstelling of vrolijke presentatie, waarin de leerlingen hun proces en product tonen. 

Grofweg vallen Podiumbeest-projecten uiteen in 3 soorten:

 

1. in de klas

Projecten van 3 tot 6 weken, aansluitend bij het onderwerp en de vraag van een klas of leerjaar.

2. Schoolbreed

De hele school werkt aan het zelfde project, ieder op zijn eigen niveau. Vakdocenten en groepsleerkrachten werken zij aan zij. 

3. Dagprojecten

Snelkookpan-projecten, waarbij de hele dag en vaak ook het hele gebouw in het teken staat van kunst en cultuur.

Onze portfolio staat vol met eerdere projecten die wij maakten.

Neem vooral een kijkje!

 

 

Cultuurplan

Podiumbeesten_patterns_cultuurplan.jpg

Podiumbeesten wil graag onafhankelijk advies geven. We helpen scholen om hun cultuureducatiebeleid goed neer te zetten. Dat betekent een programma van groep 1-2 tot groep 8. Daarbij zijn einddoelen en een visie die past bij de context van de school het uitgangspunt. De activiteiten en aanpak die je kiest, moeten daar bij aansluiten. 

Visie en plan ontwikkeling

Een visie op cultuur is de eerste stap en kan in het verlengde liggen van je school visie. Stilstaan bij de vraag: waaróm doen we aan cultuureducatie? Het hele team wordt bij deze sessie betrokken. We bundelen de resultaten; de opbrengst is een visie op cultuureducatie en creativiteit, uitgesplitst in een aantal leerdoelen. 

Vervolgens brengen we samen in kaart welke actieve en receptieve activiteiten er in de verschillende leerjaren zullen plaatsvinden vanuit de verschillende kunstdisciplines, en hoe je het gaat realiseren. Zo ontstaat een cultuurplan. 

De gemeente Utrecht wil dat alle leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs een doordacht cultuureducatie aanbod krijgen. Binnen de regeling Cultuur voor ieder Kind kunnen scholen, op basis van hun cultuurplan, financiering ontvangen.

Bemiddeling

Vakdocenten, collectieven, erfgoedlocaties, kunstinstellingen, podiumkunstenaars, ateliers, muzikanten, wijkmusea, beroepskunstenaars in de klas… Utrecht is een schatkamer!

Podiumbeesten is goed op de hoogte, en altijd op zoek naar nieuwe culturele instellingen, projecten of locaties. We houden van het veelzijdige en veelkleurige landschap van grote en kleine aanbieders en delen onze kennis graag.

 

 

Trainingen

Podiumbeesten_patterns_trainingen.jpg

TEAM TRAININGEN

Cultuureducatie verankeren in de school doe je met het hele team. Podiumbeesten verzorgt dan ook graag team trainingen waarbij leerkrachten worden uitgedaagd het plezier van hun eigen creativiteit te ervaren en hernieuwde energie voor de kunstvakken krijgen. 

Zo geven we invulling aan bijvoorbeeld een studiemiddag, waarin expertise vergroting op het gebied van creativiteit of vakdidactische vaardigheden centraal staan. Op die manier bieden we nieuwe inspiratie en vergroten we de mogelijkheden. 

THEATER TRAINING

Theater maken met je eigen klas; spannend maar heel erg waardevol! Door middel van co-teaching (de groepsleerkracht en de vakdocent werken zij aan zij) op het gebied van theater, helpen we leerkrachten om meer ervaring en plezier in het geven van theaterlessen te krijgen.

We starten met het stellen van een persoonlijk ontwikkelingsdoel. We bepalen de strategie, door bijvoorbeeld om en om een les te geven of nieuwe mogelijkheden aan te dragen die je direct in de klas kan toepassen. We kunnen ook voorzien in digitaal lesmateriaal, zodat ook na de co-teaching de theaterlessen laagdrempelig kunnen worden voortgezet. 

Onze portfolio staat vol met eerdere ACTIVITEITEN.

Neem vooral een kijkje!

 

 

Educatie ontwikkeling 

Podiumbeesten_patterns_eductie.jpg

Podiumbeesten ontwikkelt educatief materiaal voor culturele instellingen zoals theatergroepen, kunstenaars en musea. Zo zetten we onze onderwijservaring in om creatieve leeromgevingen en lesmaterialen te ontwikkelen die aansluiten bij de behoeftes van het onderwijs.