Workshops in digitale media voor de hele school
Voor een school in de Meern maakten we een project rondom digitale media.
Digitale media zijn overal om ons heen. Het is belangrijk dat kinderen zich vaardig voelen om met digitale media te experimenteren, en dat zij leren dat je technologie kan gebruiken om jezelf mee uit te drukken en om creatief mee te zijn.
We stelden een team samen van digitale media vakdocenten, en maakten een programma waarbij elke bouw een eigen aanbod kreeg. Uitgangspunt was dat de leerlingen kennis maken met de mogelijkheden van digitale media en technologie, en daarbij creatief denken, ontdekken, ontwikkelen en presenteren - Kortom: Maken!
In elke bouw stond een andere technologie centraal. Hier onder een klein inkijkje in wat er zoal gemaakt is.
Groep 1-2 ging aan de slag met greenscreens, vloggen en fotografie. De kleutergroepen werkten vanuit het thema "Superkracht”. Ze maakten korte filmpjes, brainstormden over superhelden en experimenteerden met filmen en fotograferen met de ipad. Ze doken de fotostudio in, om als superheld op de foto te gaan.
Groep 3-4 werkte aan stop-motion animaties, en kreeg een set ipad's in de klas. Voor de leerkrachten was er een introductie in Stop motion. Dit soort filmpjes maken is makkelijk en leuk! Kinderen leren verhalen te verzinnen, kunnen hun fantasie inzetten en werken samen. Ook kregen de groepen 3-4 een stop-motion-kist, vol knutselmaterialen.
Groep 5-6 maakte live digitale muziek met speciale mix-apparatuur. Ze leerden over DJ-en en ritmes combineren. In de workshops experimenteerden de leerlingen, en leerden ze een goede opbouw maken met hun groepje. Tijdens de presentatie voerde elk groepje hun eigen mini DJ-set uit, waardoor zij als echte DJ’s op het podium stonden!
Groep 7-8 maakte kennis met robotica en Artificial Intelligence. Het is leuk om robots zelf te bouwen! Daarnaast is het belangrijk met deze technologie kennis te maken, te begrijpen hoe robots werken en na te denken over hun rol in ons leven, nu en in de toekomst. De leerlingen hebben hun eigen ideale robot ontworpen en zich gebogen over vraagstukken die daar bij komen kijken.
Tijdens de presentatie van alle klassen werd zowel het resultaat als het proces getoond aan leerlingen en ouders.
Ook de groepsleerkrachten hebben zich geoefend in het creatief werken met digitale media, en deden allerlei inspiratie op.