Werkdrukverlagend aanbod - toneelspelen & leren presenteren
Toneelspelen & leren presenteren, als onderdeel van de schooldag. Dat kan met Podiumbeesten. Voor werkdrukverlaging èn onderwijs verrijking.
Cultuureducatie heeft de leerlingen een hoop te bieden. Leerlingen oefenen met zelfexpressie, samenwerken en respect voor elkaar op de speelvloer. Ze ontwikkelen hun fysieke mogelijkheden, maken kennis met verschillende speelstijlen en technieken en leren presenteren.
En kunstvakdocenten kunnen binnen de school meer betekenen dan zo nu en dan een gastles. Ze kunnen op verschillende manieren een (vast) onderdeel zijn van het onderwijs-team op jullie school en zo het team versterken.
Zo is cultuureducatie een van de (kansrijke!) interventies binnen het Nationaal Programma Onderwijs. Met het oog op voldoende goede leerkrachten voor elk kind, kunnen ook werkdrukmiddelen ingezet worden.
Hoe kan dat er uit zien? Hier een greep uit de mogelijkheden:
Scenario A: Je school besluit 1 dag in de week de schooldag te laten verzorgen door gastdocenten. Een Rijke Schooldag! Podiumbeesten komt naar de school en geeft lessen toneelspelen & presenteren aan verschillende klassen. Denk ook aan: Taekwondo, koken, ondernemen, tuinieren, een klusklas, noem maar op!
Scenario B: Je school besluit leerkrachten op momenten vrij te spelen, zodat zij zich op andere zaken kunnen richten. Podiumbeesten geeft lange lessen van 5 kwartier en kan verschillende klassen langs op een schooldag.
Scenario C: Door een gat in de formatie of bijvoorbeeld een zwangerschapsverlof heeft groep 5 op dinsdag geen leerkracht. Podiumbeesten verzorgt die hele dag het programma, met theater als uitgangspunt. Hiervoor hebben wij dag-activiteiten, die rekening houden met de spanningsboog van de schooldag en waarin we variëren tussen klassikale theateroefeningen en in groepjes bouwen aan een creatief product dat aan het einde van de dag klaar is! Werkt de klas aan een thema? Dat kunnen we meenemen in de activiteiten!
Voor deze diensten hanteren we de cao van het basisonderwijs als leidraad. Een vakexpert inzetten naast/in plaats van een groepsleerkracht is haalbaar voor elke school. Voor we aan de slag gaan, hebben we altijd een intake gesprek en maken we samen een plan dat past bij de school.