Gameshow maken over de middeleeuwen
Karel de Grote was een Middeleeuwse superman. In de geschiedenisboeken leer je wat we over zijn leven weten vanuit onderzoek en opgravingen.
Best jammer dat we niet weten wat Karel de Grote’s grootste blunder ooit was, of hoe zijn kindertijd er uit zag. Gelukkig hebben we onze fantasie!
In dit project hebben we met de kinderen gefantaseerd over het leven van Karel de Grote. Over zijn liefdesleven, speciale talenten, noem maar op!
In de lessen onderzochten we: Wanneer denk je dat iets waar is? (Bijvoorbeeld: het moet wel aannemelijk zijn!) Wanneer niet?
De kinderen probeerden het publiek op het verkeerde been te zetten, door tactisch toneel te spelen. Door bijvoorbeeld te doen alsof je liegt, terwijl je eigenlijk de waarheid vertelt!
Als het publiek niet weet of je verhaal echt is, of verzonnen, kun je daar een leuk spelletje van maken. We maakten zelfbedachte scene’s uit het leven van Karel de Grote. Sommige gebaseerd op de waarheid, sommige helemaal verzonnen.
Vervolgens werden twee leerlingen aangewezen als presentatoren uit het verleden: monniken Bonifatius en Willibrord. We nodigden de ouders uit, en speelden: De Grote Karel de Grote show!!!
Dames en heren, hartelijk welkom!
We spelen vandaag een spel om er achter te komen hoeveel u weet van de geschiedenis.
We gaan kijken of u weet hoe het echt is gegaan in het leven van Karel de Grote.
De meest beroemde heerser van de Middeleeuwen.
Doe uw best!
Wat is de waarheid? Wat is een leugen?
U ziet steeds 3 verschillende scenes.
U moet raden welke van die 3 de waarheid is.
De vaders en moeders met de meeste vragen goed, zijn de winnaars!