Cultuureducatie van doel naar activiteiten
Met sommige basisscholen hebben we al jaren een samenwerking. Op deze basisschool werd het externe cultuur aanbod voorheen altijd wel gekozen op basis van actueel aanbod, maar eigenlijk zonder overkoepelende lijn of missie. Dat wilden ze anders gaan doen.
Het hele team heeft zich deze week samen en individueel gebogen over de vraag waarom zij kunst en cultuur van belang vinden. Al snel werd duidelijk dat 1 woord in het midden moest staan: RUIMTE
Wij voegden de opbrengsten samen:
Vanuit dit overzicht destilleert de cultuur werkgroep, met ondersteuning van Podiumbeesten, drie schoolbrede doelen, waar de cultuur activiteiten zich op richten.
RUIMTE
Je zelf ontwikkelen
Samen
Cultuur waarderen
Vervolgens kun je elk doel specifieker maken:
Je zelf ontwikkelen: talenten ontdekken | kiezen voor je talent | experimenteren
Samen: samenwerken aan kunst | presenteren | feedback geven
Cultuur waarderen: bewust kijken | veel kunst ervaren | reflecteren
Dit geeft houvast in het cultuur programma en is écht van de school zelf.
Vanaf dit schooljaar kiest de school zo doelgericht de activiteiten uit, aan de hand van de cultuur doelen.
Als we bijvoorbeeld willen dat onze leerlingen de Utrechtse theaters van binnen kennen, dan moeten zij in groep 4 en 7 naar de Stadsschouwburg en Podium Hoge Woerd.
Als we willen dat onze leerlingen hun verbeeldingskracht ontwikkelen, dan zorgen we elk schooljaar voor een workshop met verbeelding als uitgangspunt.
Als we willen dat onze leerlingen fouten durven maken, organiseren we een project waarbij niet het product maar het proces centraal staat.
Samen cultuureducatie een plek geven in het onderwijs en doelen stellen, zorgt voor samenhang. Een zoeken & boeken-sessie voor het aanbod van volgend schooljaar wordt zo een fijne en gerichte speurtocht.