De Gouden Eeuw op het podium
In de Gouden Eeuw kwam de Nederlandse cultuur tot bloei. Midden in de Gouden Eeuw werd het wereldberoemde schilderij de Nachtwacht geschilderd door Rembrandt van Rijn.
In deze theater lessenreeks ontdekt de klas de personages en details van dit schilderij . Wist je dat NTR en het Rijksmuseum prachtig educatie materiaal beschikbaar hebben, waarmee je tot in de neushaartjes kunt inzoomen? Ook andere kunst uit de Gouden Eeuw passeert de revue. De leerlingen zien het verschil tussen het werk van Rembrandt en dat van zijn collega schilders. Ze leren natuurlijke bewegingen in een stilstaand beeld te vangen, en maken ‘tableau vivants’.
‘Tableau Vivant’ is Frans voor ‘levend schilderij’. We gebruiken voor het gemak ook het woord ‘tableau’. Bij het maken van tableaus gaat het er om iets zichtbaar te maken voor het publiek in èèn enkel beeld. Alle informatie zit verborgen in de houding en gezichtsuitdrukking, en de onderlinge relatie.
De beroemde kunstwerken uit de Gouden Eeuw zijn inspiratie, maar daar stopt het niet. Hoe zou een moderne Nachtwacht er uit kunnen zien, of wat als Rembrandt een heel ander beroep had gekozen om vast te leggen? We experimenteren met het maken van tableaus en onderzoeken de mogelijkheden om met dit medium verhalen te vertellen. Kostuum en hoofddeksels zijn de kers op de taart.