Je eigen verhaal over de Kruistochten bedenken en spelen

 

Op de basisschool waar wij vorige week te gast waren sluit cultuureducatie aan bij de thema’s uit de klas. In schooljaar ’21-’22 werken de groepen 6, 7 en 8 met het thema Steden & Staten, dat zich afspeelt in de late Middeleeuwen. De tijd waarin ook de Kruistochten plaatsvonden. Podiumbeesten maakte hiervoor op maat een theatrale workshop, waarin beleving en verbeelding rondom het thema centraal staan. 

Om in de workshop een sterke beleving neer te kunnen zetten, organiseerden we in de week voorafgaande aan de workshop een creatieve sessie in de klas. De groepsleerkracht voerde deze uit met de klas, de activiteit en materialen kwamen van Podiumbeesten.

In de dagdroom sessie in de klas fantaseerden de kinderen er in groepjes op los. Ze kregen per groepje een placemat met verbeelding-prikkels, waarop zij al hun ideeën kwijt konden.

Aan het einde van de week kwamen we deze placemats ophalen, om ze te verwerken in een persoonlijk verhaal, dat in de theaterworkshop gespeeld kon gaan worden. 

Stel je voor dat je zelf in de tijd kon reizen, en terecht kwam in een kinderkruistocht; Wat zou er dan allemaal kunnen gebeuren? En wat nog meer?

In de workshop leerden we over fysiek acteren, de rol van muziek bij het prikkelen van de verbeelding en we reisden terug in de tijd. Zo krijgen de leerlingen de hoofdrol in hun eigen tocht; een verhaal dat de ideeën van de kinderen samenbrengt tot een spannend nieuw geheel.

 
Claire Paulich7-8, thema, theater